Det holländska laget besegrade Rumänien med 3-0 i åttondelsfinalen i Europacupen 2024 och tog sig framgångsrikt vidare till kvartsfinal. I det här spelet leddes det holländska laget av Cody Gakpo och Donyell Malen, vilket visade stor styrka. Mitt i första halvlek öppnade Gakpo målskyttet med ett kraftfullt skott, hans tredje mål i turneringen. Som forward för Liverpool blev hans enastående prestation en höjdpunkt för det holländska laget. Under matchen var läktarna fullsatta av fans som bar orange billiga fotbollströjor som gav ett entusiastiskt stöd till det holländska laget.

Trots att de missade flera chanser att utöka sin ledning, inklusive en knapp seger från kaptenen Virgil van Dijk, förbättrades Nederländerna avsevärt i gruppspelet, efter att ha tappat 3-2 för det österrikiska laget. Nederländerna dominerade matchen och tog 22 skott och 6 av dem på mål, medan Rumänien bara hade 5 skott och 1 av dem på mål. Nederländerna presterade också bra när det gäller bollkontroll och passningar, ledde det rumänska laget i passningsframgångsfrekvensen 430-184 och kontrollerade tempot i spelet för det mesta.

Även om Rumänien hade övertaget och kontrollerade bollen under de första 15 minuterna tog Nederländerna gradvis kontroll över spelet. Även om det fanns flera möjligheter att utöka ledningen var det holländska laget inte effektivt framför mål. Det var inte förrän ett fantastiskt lopp av Gakpo som satte upp Donyel Mullens andra mål som ställningen var öppen. Stämningen på stadion var entusiastisk, med fans som stolt visade upp sina Holland tröja 2024 och jublade för lagets seger. Med denna enastående prestation blev Gakpo en av turneringens bästa målskyttar tillsammans med Tysklands Jamal Musiala, Georgi Mikutadze och Slovakiens Ivan Schranz.

Gakpo uttryckte tillfredsställelse med lagets prestation och betonade att det var ett starkt svar på det tidigare nederlaget. ”Detta är vårt svar på vår senaste prestation – bra spel, bra mål, vi spelade fantastisk fotboll”, sa Gakpo.

Efter att Turkiet besegrat Österrike med 2-1 möter Nederländerna Turkiet i kvartsfinal. Malen tog emot bollen på stopptid, dribblade in i straffområdet och självsäkert förbi den rumänske målvakten Nita för sitt andra mål. Den omfattande vinsten signalerade att Nederländerna var redo för ett avgörande ögonblick i turneringen.