Arsenals mittfältare Martin Ødegaard lämnade planen tidigt i Norges 2-1-seger mot Österrike i UEFA Nations League på grund av en fotledsskada, vilket kommer att påverka hans deltagande i North London-derbyt mot Tottenham Hotspur i helgen. I den 67:e matchminuten skadades Ødegaard och byttes ut i en Norge tröja 2024 och ställningen var 1-1. Trots detta vann Norge ändå alla tre poängen med Erling Haalands segermål och är för närvarande tvåa i gruppen.

Norges tränare Starle Solbakken avslöjade att Ødegaards skada var en ”vrickad fotled”. Efter hans avgång vann laget fortfarande matchen med Haalands mål i slutet av matchen, men Ødegaards skada kan påverka Arsenals efterföljande matcher.

Arsenals tränare Mikel Arteta måste nu ompröva sina taktiska arrangemang för helgen. Under den nya Premier League-säsongen startade Arsenal stadigt och vann Wolves och Aston Villa med 2-0, men sedan blev Declan Rice utvisad och gjorde bara 1-1 oavgjort mot Brighton. För närvarande ligger Arsenal på fjärde plats i ligan, två poäng efter Liverpool och Manchester City. Helgens match mot Tottenham kommer att bli en viktig kamp för Arsenal att befästa sin topp fyra-position.

Dessutom kommer Arsenal också att inleda den första matchen i Champions Leagues gruppspel nästa vecka, mot det italienska kraftpaketet Atalanta, vilket också är avgörande för Artetas lag. Som kärnan i lagets mittfält är Odegaards hälsa avgörande för laget i det kommande strama schemat. Arsenals medicinska team måste göra en korrekt bedömning av hans skada på kortast tid för att avgöra om han kan delta i de kommande nyckelmatcherna.

Den norska lagläkaren Ola Sander sa att Odegaards skada behöver observeras ytterligare och att det kanske behövs en MR-undersökning för att säkerställa att det inte finns några allvarligare skador. Även om det i nuläget bedöms vara en mindre stukning billiga fotbollströja, om ligamentet skadas kan återhämtningstiden bli längre, vilket direkt kommer att påverka om Odegaard kan återvända till planen på kort tid.

För Arsenal är helgens North London-derby en möjlighet att testa sin verkliga styrka i den nya Premier League- och Champions League-säsongen. Oavsett om Odegaard kan spela eller inte, måste Arteta och hans lag göra allt för att uppnå idealiska resultat i detta avgörande schema.